Tuffa Tider

Top Menu

  • Hem

Main Menu

  • Hem
  • Odling
  • Mat
    • Recept
  • Ekonomi
  • Säkerhet
Sign in / Join

Login

Welcome! Login in to your account
Lost your password?

Lost Password

Back to login
  • Hem

logo

Tuffa Tider

  • Hem
  • Odling
    • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.

      Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

      12 april, 2017
      1
    • Broccolo är en korsning av broccoli och blomkål som odlats i Italien i flera hundra år. I Sverige har den funnits hos fröfirmorna i några år. Tuffa Tider skall försöka sig på sådd, odling och skörd och följer framstegen i en dagbok.

      Broccolo och Romanesco - dagbok för sådd, odling och skörd

      10 april, 2017
      0
    • Påskliljor ratas av sork, visar en studie vid Cornell University. Här har påskliljor planterats - lök vid lök - runt ett nyplanterat äppleträd. för att hindra sorken att äta trädets rötter.

      Påskliljor som skydd mot sork

      10 april, 2017
      0
    • Tio skottkärror med finfördelade eklöv och fyra skottkärror färsk stallgödsel åtgick för att fylla gallerkomposten.

      Lövkompost med eklöv och stallgödsel: snabbkompostering

      6 april, 2017
      0
    • Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

      2 april, 2017
      0
  • Mat
    • Salsa på gula körsbärstomater med lök, vitlök, koriander och jalapeno. Två timmar i slow cookern - sen kommer belöningen. (Bild: Tuffa Tider)

      Salsa i slow cooker - för att du är värd det

      19 april, 2017
      0
    • Efter tio timmar i slow cooker blir den baconlindade fläskkarrén till den godaste pulled pork. Redo att ätas som den är eller som ingrediens i en fusion-rätt.

      Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

      18 april, 2017
      0
    • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.

      5 starka skäl att köpa slow cooker

      15 april, 2017
      0
    • Taquitos med kyckling, curry och lite salt och peppar. Sedan friteras lätt i rapsolja i stekpanna. Så har du trollat fram den perfekta måltiden - uppskattad av alla. Här serverad med spenat, avocado, mozarellakulor och rädisor. Och en klick gräddfil.

      Taquitos med kyckling och curry

      12 april, 2017
      0
    • Taquitos är en slags mexikansk vårrulle, där man i ett tortillabröd lägger vad man har eller gillar. Rullen friteras i en stekpanna och blir en taquitos. Ät en som förrätt eller två eller fler som huvudrätt. Mycket god.

      Taquitos - mexikansk vårrulle med pulled pork

      11 april, 2017
      0
    • Tuffa Tiders fläskkarré i slowcooker är nära "pulled pork" men hålls samman för att både kunna serveras för sig eller som en huvudingrediens i kombinerade rätter. Mört och med klassisk smak som passar alla.

      Fläskkarré i crock pot eller slow cooker

      9 april, 2017
      0
    • Rub för fläskkött

      9 april, 2017
      0
    • Fläskkotlett med grönpepparsås. Snabbt, enkelt och gudomligt gott - lagad i slowcooker.

      Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

      5 april, 2017
      4
    • Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

      2 april, 2017
      0
    • Recept
  • Ekonomi
    • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.

      5 starka skäl att köpa slow cooker

      15 april, 2017
      0
    • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.

      Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

      12 april, 2017
      1
  • Säkerhet
  • 5 starka skäl att köpa slow cooker

  • Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

  • Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

EkonomiSlowcooker
Hem›Ekonomi›5 starka skäl att köpa slow cooker

5 starka skäl att köpa slow cooker

Av Nästgårdaåke
15 april, 2017
2029644
0
Dela:

Gillar du god mat?  Vill du att matlagning skall vara enkel? Vill du spara både tid och pengar? Kunna ta med mat till jobbet? Då vill du ha en slow cooker ( alternativt crock pot eller slökokare – kärt barn har många namn).

Efter ett företagsbesök i Alabamba USA, våren 1997 steg jag in på en lunchrestaurang. Som många andra restauranger i USA ser de oansenliga ut på utsidan. Denna var inget undantag; som ett stort skjul utan fönster. Innanför väggarna var det dock full fart och det satt lunchgäster vid varenda bord och alla åt intensivt. Servitriserna sprang omkring och serverade påfyllning av mat, kaffe och isvatten vid borden.

Något kändes konstigt….det fanns bara en rätt att välja

Något kändes konstigt och när jag skulle beställa maten förstod jag att det bara fanns en rätt att välja. Jag valde den rätten och satte mig vid ett ledigt bord. Det var en lätt surrealistisk känsla; det kändes som en barnbespisning eller som om trossen hade kommit med kantinerna och fyllde på snuskburkarna ute i fält. Men det här var godare än någon mat jag hade ätit i vare sig skolan eller i lumpen.

Det var kött och sås. Inga grönsaker. Och den där BBQ-smaken som 1997 inte hade kommit till Sverige. Maten var jättegod och jag hade aldrig smakat något liknande. Eftersom situationen och maten var den naturligaste saken i världen för alla utom mig, kunde jag inte med att fråga vad det var jag åt. Som att i Sverige fråga vad dom säljer på IKEA. Det skulle dröja 15 år innan jag fick svaret på frågan. Baconföretaget Tulip släppte 2012 ett halvfabrikat till maträtt, som på bilden såg misstänkt likt ut det som serverades på lunchrestaurangen i Alabama 1997.

Efter att ha provat, förstod jag att det var pulled pork…..

Tulips Pulled pork

Tulips Pulled pork (Bild: Tulip)

Efter att ha provat Tulips nya maträtt, förstod jag att det var pulled pork som jag hade ätit på den där lunchrestaurangen i USA. Efter en snabb googling av hur man gör sin egen pulled pork stod det klart att jag behövde en slow cooker. För fem år sedan fanns det endast ett fåtal företag på nätet i Sverige som sålde slow cooker. Ett av dessa var Tretti.se och de hade bara en enkel, lite billigare modell: Centurion SCR220.  Den var billig – 299:- om jag minns rätt – och den har sedan 2012 varit min bästa vän i köket.

Centurion SCR220 är på 6,5 liter och har endast ett reglage för “low”, “high”, “auto” och “off”. Enklare än så blir det inte. Och som den har betalat sig; både i pengar och i god mat. Och vänner, törs jag nog påstå.

Jag som knappt kunde koka ett ägg för fem år sedan, får nu beröm för min matlagning! Härom månaden kokade jag ärtsoppa till åtta vuxna män på hajk och flera sa att det var den godaste ärtsoppa de ätit i hela sina liv! En berättade att han efter dåliga erfarenheter i ungdomen av princip inte äter ärtsoppa, men han provade ändå och åt med god aptit.

Sanningen att säga, krävde denna ärtsoppa hela 30 minuter i förberedelse – men sedan skötte den sig själv i nio timmar! Recept kommer så småningom på Tuffa Tider.

En mer strukturerad lista över varför du behöver en slow cooker kommer här:

1. Maten blir alltid god

Att laga mat på vanligt vis är ofta ett vågspel. Är köttet mört? Fungerar kryddorna ihop? Är det lagom starkt? Blir alla delar klara i tid och samtidigt? Sådana frågor behöver man aldrig ställa sig när man lagar mat i slow cooker. Det blir alltid bra. Vad du än kastar i grytan så gör de 4-8 timmarna sitt för att få fram alla smaker. Torrt kött blir saftigt. Segt kött blir mört. När kött får ligga och småputtra ihop med grönsaker och kryddor så sker en fusion (musikterm) i grytan, där köttet tar upp alla smaker och själv ger ifrån sig till sås och spad.

2. Det är enkelt

Tack vare slow cookern och internet öppnar sig en helt ny värld för den som lagar mat. Det finns 100 000-tals recept för slow cooker  tillgängliga på matbloggar, receptsajter och i facebookgrupper. Jag har prövat många och det blir i stort sett alltid helt fenomenalt gott. Många recept innehåller högst 4-5 ingredienser och det mest avancerade och tidskrävande är att blanda en rub eller skala och skiva en lök. Tag en vanlig kyckling som exempel; det är bara att gnida in den med din favorit-rub och sedan lägga ned den i grytan och sätta på “low”. Efter några timmar är den klar och lika god som när du köper en färdig, grillad kyckling.

3. Du sparar tid

Mat lagad i slow cooker är en gryta. Och om grytor säger man att de blir ännu godare dagen efter. Du kan alltså förbereda slow cookern när du har tid. Det är t.ex. inga problem att förbereda maten på morgonen och när du kommer hem så är den precis färdig och det luktar gott i huset/lägenheten. Och de flesta recept kräver bara 10-15 minuter i förberedelser, en del ännu mindre. När du fått i alla ingredienser i grytan, så är det bara att sätta igång den och sedan klarar den sig själv. Och numera finns det dessutom slow cookers med inbyggda timers, så att är det ett recept med kort lagningstid, så kan grytan sätta igång vid lunchtid och vara färdig fyra timmar senare. Eller tvärtom: den stänger av sig automatiskt när du vill.

I collaget nedan har jag valt några av de vanligaste slow cookers på marknaden. De med digital display har just denna timerfunktion. Om du behöver timer vet du bara själv. Personligen arbetar jag mest hemifrån och kan stänga av grytan om det behövs – för mig räcker “low” och “high”.

Crock Pot Slowcooker 2,4L Manuell Svart | Crock-Pot Countdown Slow Cooker 4,7L | KitchenAid Multicooker Creme | Champion Slowcooker 6,5l | Stora kokboken från Mitt Kök : Pulled Pork och andra härliga långkok | ;Emerio Slowcooker 4,5l |

 

4. Spara pengar på flera sätt

För den som inte är en “spirituell” matlagare som kan trolla med det som finns i kylskåp och skafferi, så är slow cookern utmärkt för att anpassa matlagningen till vad som för tillfälligt säljs i livsmedelsbutikerna. När veckans reklamerbjudanden kommer från ICA, Willys och Coop så använder man de som inspiration till vad som skall lagas den kommande veckan. Är fläskkotlett billigt, så köper man det och letar upp ett bra recept för slow cookern och lagar mat för flera dagar. För den som har tuffa tider finns många kronor att spara genom att anpassa matlagningen till vad som säljs billigare i handeln.

5. Mat till jobbet

Med en slowcooker gör man gärna storkok och fyller man grytan så kan det bli över 10 portioner. Det räcker till flera middagar eller för den som vill göra lunchpaket att ha med sig till jobbet eller skolan. Eventuella rester är dessutom ofta perfekta för att använda till andra rätter, som t.ex. som ingrediens i Taquitos, till sallader eller som smörgåspålägg.

Om du inte redan äger en slow cooker så är det dags att skaffa en. Det behöver inte vara en värstingmaskin med bjällror och visslor, som t.ex. KitchenAids med inbyggd omrörare (!)  utan i många fall räcker det med en enkel gryta, som Champion Slowcooker 6,5l längst ned på bilden ovan. Det viktigaste är att tänka igenom hur stor gryta du behöver. Principerna för själva maskinerna är desamma: en keramikgryta som värms upp långsamt och tillagar god mat under lång tid.

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Google+ (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att maila detta till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade


Föregående Artikel

Taquitos med kyckling och curry

Nästa Artikel

Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0

Nästgårdaåke

Relaterade artiklar Mer av författaren

  • Efter tio timmar i slow cooker blir den baconlindade fläskkarrén till den godaste pulled pork. Redo att ätas som den är eller som ingrediens i en fusion-rätt.
    ReceptSlowcooker

    Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

    18 april, 2017
    Av Nästgårdaåke
  • Tuffa Tiders fläskkarré i slowcooker är nära "pulled pork" men hålls samman för att både kunna serveras för sig eller som en huvudingrediens i kombinerade rätter. Mört och med klassisk smak som passar alla.
    ReceptSlowcooker

    Fläskkarré i crock pot eller slow cooker

    9 april, 2017
    Av Nästgårdaåke
  • Fläskkotlett med grönpepparsås. Snabbt, enkelt och gudomligt gott - lagad i slowcooker.
    MatReceptSlowcooker

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    5 april, 2017
    Av Nästgårdaåke
  • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.
    Sådd & PlanteringSpartips

    Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

    12 april, 2017
    Av Nästgårdaåke
  • Taquitos med kyckling, curry och lite salt och peppar. Sedan friteras lätt i rapsolja i stekpanna. Så har du trollat fram den perfekta måltiden - uppskattad av alla. Här serverad med spenat, avocado, mozarellakulor och rädisor. Och en klick gräddfil.
    ReceptSlowcooker

    Taquitos med kyckling och curry

    12 april, 2017
    Av Nästgårdaåke
  • Salsa på gula körsbärstomater med lök, vitlök, koriander och jalapeno. Två timmar i slow cookern - sen kommer belöningen. (Bild: Tuffa Tider)
    ReceptSlowcooker

    Salsa i slow cooker – för att du är värd det

    19 april, 2017
    Av Nästgårdaåke

Skriv en kommentar Avbryt svar

Du kanske är intresserad av detta

  • MatReceptSlowcooker

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

  • Frukt & BärJord & KompostMatSådd & Plantering

    Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

Tidslinje

  • 11 juli, 2017

    Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa

  • 19 april, 2017

    Salsa i slow cooker – för att du är värd det

  • 18 april, 2017

    Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

  • 15 april, 2017

    5 starka skäl att köpa slow cooker

  • 12 april, 2017

    Taquitos med kyckling och curry

Följ oss på Facebook

Tuffa Tider logga

Vi lever i en snabbt föränderlig värld. Och i ett land som har gått från en omhändertagande nation till ett samhälle där vi måste ta allt större ansvar för vår egen välmåga och säkerhet.

Tuffa Tider ger tips och råd både för dig som vill planera för det oförutsedda och för dig som redan idag lever under knappa omständigheter och vill leva ett rikare liv.

Om Oss

  • Sverige
  • ake@tuffatider.se
  • Senaste

  • Populära

  • Kommentarer

  • Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa. Mat för gudar. (Bild: Tuffa Tider)

    Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa

    Av Nästgårdaåke
    11 juli, 2017
  • Salsa på gula körsbärstomater med lök, vitlök, koriander och jalapeno. Två timmar i slow cookern - sen kommer belöningen. (Bild: Tuffa Tider)

    Salsa i slow cooker – för att du är värd det

    Av Nästgårdaåke
    19 april, 2017
  • Efter tio timmar i slow cooker blir den baconlindade fläskkarrén till den godaste pulled pork. Redo att ätas som den är eller som ingrediens i en fusion-rätt.

    Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

    Av Nästgårdaåke
    18 april, 2017
  • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.

    5 starka skäl att köpa slow cooker

    Av Nästgårdaåke
    15 april, 2017
  • Fläskkotlett med grönpepparsås. Snabbt, enkelt och gudomligt gott - lagad i slowcooker.

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Av Nästgårdaåke
    5 april, 2017
  • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.

    Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

    Av Nästgårdaåke
    12 april, 2017
  • Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa. Mat för gudar. (Bild: Tuffa Tider)

    Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa

    Av Nästgårdaåke
    11 juli, 2017
  • Påskliljor ratas av sork, visar en studie vid Cornell University. Här har påskliljor planterats - lök vid lök - runt ett nyplanterat äppleträd. för att hindra sorken att äta trädets rötter.

    Påskliljor som skydd mot sork

    Av Nästgårdaåke
    10 april, 2017
  • Nästgårdaåke
    on
    25 februari, 2021

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Majsstärkelse eller potatismjöl brukar ...
  • Anna Skoglund
    on
    16 februari, 2020

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Hej! Testade fiberhusk istället ...
  • Nästgårdaåke
    on
    17 november, 2019

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Hoppsan. Kalvbuljong skall det ...
  • Erica Persson
    on
    11 oktober, 2019

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Hej! Skall det var ...

Följ oss

  • Hem
  • Kontakta
© Tuffa Tider. Alla rättigheter förbehålls.
loading Avbryt
Ditt meddelande skickades inte - kontrollera din e-postadress!
E-postkontroll misslyckades, försök igen
Tyvärr, din blogg kan inte dela inlägg via e-post.