Tuffa Tider

Top Menu

  • Hem

Main Menu

  • Hem
  • Odling
  • Mat
    • Recept
  • Ekonomi
  • Säkerhet
Sign in / Join

Login

Welcome! Login in to your account
Lost your password?

Lost Password

Back to login
  • Hem

logo

Tuffa Tider

  • Hem
  • Odling
    • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.

      Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

      12 april, 2017
      1
    • Broccolo är en korsning av broccoli och blomkål som odlats i Italien i flera hundra år. I Sverige har den funnits hos fröfirmorna i några år. Tuffa Tider skall försöka sig på sådd, odling och skörd och följer framstegen i en dagbok.

      Broccolo och Romanesco - dagbok för sådd, odling och skörd

      10 april, 2017
      0
    • Påskliljor ratas av sork, visar en studie vid Cornell University. Här har påskliljor planterats - lök vid lök - runt ett nyplanterat äppleträd. för att hindra sorken att äta trädets rötter.

      Påskliljor som skydd mot sork

      10 april, 2017
      0
    • Tio skottkärror med finfördelade eklöv och fyra skottkärror färsk stallgödsel åtgick för att fylla gallerkomposten.

      Lövkompost med eklöv och stallgödsel: snabbkompostering

      6 april, 2017
      0
    • Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

      2 april, 2017
      0
  • Mat
    • Salsa på gula körsbärstomater med lök, vitlök, koriander och jalapeno. Två timmar i slow cookern - sen kommer belöningen. (Bild: Tuffa Tider)

      Salsa i slow cooker - för att du är värd det

      19 april, 2017
      0
    • Efter tio timmar i slow cooker blir den baconlindade fläskkarrén till den godaste pulled pork. Redo att ätas som den är eller som ingrediens i en fusion-rätt.

      Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

      18 april, 2017
      0
    • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.

      5 starka skäl att köpa slow cooker

      15 april, 2017
      0
    • Taquitos med kyckling, curry och lite salt och peppar. Sedan friteras lätt i rapsolja i stekpanna. Så har du trollat fram den perfekta måltiden - uppskattad av alla. Här serverad med spenat, avocado, mozarellakulor och rädisor. Och en klick gräddfil.

      Taquitos med kyckling och curry

      12 april, 2017
      0
    • Taquitos är en slags mexikansk vårrulle, där man i ett tortillabröd lägger vad man har eller gillar. Rullen friteras i en stekpanna och blir en taquitos. Ät en som förrätt eller två eller fler som huvudrätt. Mycket god.

      Taquitos - mexikansk vårrulle med pulled pork

      11 april, 2017
      0
    • Tuffa Tiders fläskkarré i slowcooker är nära "pulled pork" men hålls samman för att både kunna serveras för sig eller som en huvudingrediens i kombinerade rätter. Mört och med klassisk smak som passar alla.

      Fläskkarré i crock pot eller slow cooker

      9 april, 2017
      0
    • Rub för fläskkött

      9 april, 2017
      0
    • Fläskkotlett med grönpepparsås. Snabbt, enkelt och gudomligt gott - lagad i slowcooker.

      Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

      5 april, 2017
      4
    • Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

      2 april, 2017
      0
    • Recept
  • Ekonomi
    • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.

      5 starka skäl att köpa slow cooker

      15 april, 2017
      0
    • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.

      Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

      12 april, 2017
      1
  • Säkerhet
  • 5 starka skäl att köpa slow cooker

  • Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

  • Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

GrönsakerKålväxterSådd & Plantering
Hem›Odling›Grönsaker›Broccolo och Romanesco – dagbok för sådd, odling och skörd

Broccolo och Romanesco – dagbok för sådd, odling och skörd

Av Nästgårdaåke
10 april, 2017
9796
0
Dela:

Broccolo är en grönsak som man skulle kunna finna på en främmande planet. I den här dagboken följer vi odlingen av Broccolo, från sådd och odling till skörd och matlagning. Vi sår idag, den 6 april 2017 och hoppas att kunna skörda någon gång i slutet av sommaren. När det händer något väsentligt, t.ex. när de första hjärtbladen kommer och vid omplanteringen på friland uppdateras dagboken. Om allt går vägen det vill säga; mycket kan hända på vägen.

Broccolo är en korsning av broccoli och blomkål som odlats i Italien i flera hundra år. I Sverige har den funnits hos fröfirmorna i några år. Tuffa Tider skall försöka sig på sådd, odling och skörd och följer framstegen i en dagbok.

Broccolo är en korsning av broccoli och blomkål som odlats i Italien i flera hundra år. (I den svenska matvaruhandeln kallas den vanligtvis för Romanesco.) I Sverige har den funnits hos fröfirmorna i några år. Tuffa Tider skall försöka sig på sådd, odling och skörd och följer framstegen i en dagbok. (Bild: Runåbergs fröer (broccolon) och Tuffa Tider)

Varför odlar vi Broccolo?

Varför odla Broccolo i Sverige? Man kan lika gärna fråga: varför klättra upp för Mount Everest? Varför hoppa bungyjump? Varför åka till Månen? Tuffa Tider har valt att odla Broccolo i Sverige; bara för att se om det är möjligt. Men mest är det för att den ser så utomjordisk ut. Den blev så när italienarna korsade broccoli och blomkål för flera hundra år sedan. I Sverige har den funnits hos fröfirmorna några år och det finns exempel på odlare på nätet som inte bara lyckats, utan tycker att det är den enklaste saken i världen att odla Broccolo. Vi får se.


Fröerna köpte vi från Runåbergs fröer. Och skall vi vara riktigt ärliga så var det en grönsak som vi valde för att komma upp till minimibeloppet när vi beställde en bönsort som bara finns hos Runåbergs. Sorten heter Romanesco Natalino och påsen för 30:- innehåller cirka 60 stycken ekologiskt odlade fröer.

Broccolo eller Romanesco?

Tuffa Tider kallar Broccolo för Broccolo. Men kärt barn har många namn. De flesta svenska fröfirmor säljer fröerna under namnet Broccolo. I de svenska livsmedelsbutikerna är det dock vanligare att den färdiga grönsaken kallas för Romanesco. På engelska heter den Romanesco Broccoli, vilket på svenska blir “Romersk broccoli” och i hemlandet Italien heter den Broccolo romanesco (“romersk broccolo”).

Vad som är det bästa namnet på svenska låter jag vara osagt; personligen föredrar jag Broccolo, eftersom det är ett unikt namn som dessutom påminner om Broccoli, medan Romanesco betyder “Romersk” och det är ju många saker som kan vara romerska i vår värld. Går du till Willys, ICA eller Coop och frågar efter Romanesco så är det dock större chans att personalen förstår vad du pratar om än om du frågar om de har Broccolo.

Dag 1: Sådd

Vi sår fröerna på 1 cm djup. Hålet görs med baksidan av en blyertspenna

Vi sår fröerna på 1 cm djup. Hålet görs med baksidan av en blyertspenna. (Bild: Tuffa Tider)

Vi sår ånyo i blomsterhandelns “gratis” odlingsbrätten; de är praktiska och har ett handtag. Såjorden blandades med ungefär en fjärdedel vermikulit. Det är första året jag använder vermikulit, men de tidigare saker som jag sått i år och använt vermikulit har grott osedvanligt fort. Det goda resultatet kan mycket väl bero på något annat; men varför chansa?

Det är den 6 april på kvällen och odlingsbrättet fylls med såjord-blandningen och plattas lätt till. De små fröna – som ser ut som vilka kålfrön som helst – såddes på 1 cm djup i ett hål som gjordes med spetsen av en penna. Därefter fylldes hålen över. Brättet vattnades och ställdes i ett miniväxthus utan särskild uppvärmning.Nästa uppdatering kommer när den första grodden letat sig ut i ljuset.

Dag 3: Första skottet

Broccolo - det första fröet har grott efter 52 timmar.

Broccolo – det första fröet har grott efter 52 timmar. (Bild: Tuffa Tider).

På den tredje dagen, söndagen den 9 april kl 12 på dagen, exakt 64 timmar efter sådd tittar det första skottet av Broccolo fram. Det ser friskt ut och sträcker sig mot solen. Kompisarna i de andra pluggarna slumrar fortfarande, även om de fått samma omvårdnad. Pluggbrättet står i ett miniväxthus på en fönsterkarm mot sydväst.

Senare samma dag och 67 timmar efter sådd har ytterligare tre skott tittat upp och några timmar senare ytterligare två.

Dag 4: Nio av tio frön har grott

På morgonen den fjärde dagen har broccolo-fröna börjat gro i nio av de tio pluggarna. Det har då gått 87 timmar sedan sådd. Vi får se om det sista fröet gror eller inte; men nio av tio är helt godkänt. De groddar som har kommit upp ser kraftiga och hälsosamma ut.

Pluggbrättet har tagits ut från miniväxthuset och ställts i ett fönster för maximalt solljus.

Dagboken fortsätter och en uppdatering publiceras åtminstone när plantorna växt till sig något.

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Google+ (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att maila detta till en vän (Öppnas i ett nytt fönster)

Relaterade


TagsBroccolosådd
Föregående Artikel

Påskliljor som skydd mot sork

Nästa Artikel

Taquitos – mexikansk vårrulle med pulled pork

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0

Nästgårdaåke

Relaterade artiklar Mer av författaren

  • Frukt & BärJord & KompostMatSådd & Plantering

    Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

    2 april, 2017
    Av Nästgårdaåke
  • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.
    Sådd & PlanteringSpartips

    Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

    12 april, 2017
    Av Nästgårdaåke

Skriv en kommentar Avbryt svar

Du kanske är intresserad av detta

  • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.
    EkonomiSlowcooker

    5 starka skäl att köpa slow cooker

  • Frukt & BärJord & KompostMatSådd & Plantering

    Plantering och jordförbättring i morän: Allmänt gulplommon

  • MatReceptSlowcooker

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

Tidslinje

  • 11 juli, 2017

    Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa

  • 19 april, 2017

    Salsa i slow cooker – för att du är värd det

  • 18 april, 2017

    Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

  • 15 april, 2017

    5 starka skäl att köpa slow cooker

  • 12 april, 2017

    Taquitos med kyckling och curry

Följ oss på Facebook

Tuffa Tider logga

Vi lever i en snabbt föränderlig värld. Och i ett land som har gått från en omhändertagande nation till ett samhälle där vi måste ta allt större ansvar för vår egen välmåga och säkerhet.

Tuffa Tider ger tips och råd både för dig som vill planera för det oförutsedda och för dig som redan idag lever under knappa omständigheter och vill leva ett rikare liv.

Om Oss

  • Sverige
  • ake@tuffatider.se
  • Senaste

  • Populära

  • Kommentarer

  • Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa. Mat för gudar. (Bild: Tuffa Tider)

    Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa

    Av Nästgårdaåke
    11 juli, 2017
  • Salsa på gula körsbärstomater med lök, vitlök, koriander och jalapeno. Två timmar i slow cookern - sen kommer belöningen. (Bild: Tuffa Tider)

    Salsa i slow cooker – för att du är värd det

    Av Nästgårdaåke
    19 april, 2017
  • Efter tio timmar i slow cooker blir den baconlindade fläskkarrén till den godaste pulled pork. Redo att ätas som den är eller som ingrediens i en fusion-rätt.

    Pulled pork på baconlindad fläskkarré i slow cooker

    Av Nästgårdaåke
    18 april, 2017
  • Slow cooker i köket är en revolution, det är bara det att de flesta inte vet om det ännu.

    5 starka skäl att köpa slow cooker

    Av Nästgårdaåke
    15 april, 2017
  • Fläskkotlett med grönpepparsås. Snabbt, enkelt och gudomligt gott - lagad i slowcooker.

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Av Nästgårdaåke
    5 april, 2017
  • Använd begagnade brätten från blomsterhandeln. De har bevisligen fungerat för att driva upp småplantorna som du köper. Här används ett sådant brätte för att dra upp plantor från frösådd av västeråsgurka.

    Spartips: Så i blomsterhandelns pluggbrätten

    Av Nästgårdaåke
    12 april, 2017
  • Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa. Mat för gudar. (Bild: Tuffa Tider)

    Taquitos med pulled pork och hemlagad salsa

    Av Nästgårdaåke
    11 juli, 2017
  • Påskliljor ratas av sork, visar en studie vid Cornell University. Här har påskliljor planterats - lök vid lök - runt ett nyplanterat äppleträd. för att hindra sorken att äta trädets rötter.

    Påskliljor som skydd mot sork

    Av Nästgårdaåke
    10 april, 2017
  • Nästgårdaåke
    on
    25 februari, 2021

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Majsstärkelse eller potatismjöl brukar ...
  • Anna Skoglund
    on
    16 februari, 2020

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Hej! Testade fiberhusk istället ...
  • Nästgårdaåke
    on
    17 november, 2019

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Hoppsan. Kalvbuljong skall det ...
  • Erica Persson
    on
    11 oktober, 2019

    Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker

    Hej! Skall det var ...

Följ oss

  • Hem
  • Kontakta
© Tuffa Tider. Alla rättigheter förbehålls.
loading Avbryt
Ditt meddelande skickades inte - kontrollera din e-postadress!
E-postkontroll misslyckades, försök igen
Tyvärr, din blogg kan inte dela inlägg via e-post.