Fläskkotlett med grönpepparsås i slowcooker
Denna långkokta fläskkotlett är inte bara god, billig och enkel att laga, grönpepparsåsen är helt gudomlig. Du kommer undra varför du inte gjorde mer sås. Dessutom tar det bara 15 minuter att förbereda – resten gör din slow cooker (eller “crockpot”, om det känns finare).
Portioner Förberedelsetid
4personer 15minuter
Tillagningstid
4timmar
Portioner Förberedelsetid
4personer 15minuter
Tillagningstid
4timmar
Ingredienser
Kryddblandning till enkelpanering
För tillagningen i slowcooker
Instruktioner
Panering och stekning
  1. Blanda alla ingredienser för enkelpanering och gnid in fläskkotletterna.
  2. Stek dem sedan lätt på båda sidor i smör eller rapsolja så att de får en något brun yta. Genom stekningen tar köttet upp kryddorna och stekytan gör att kotletterna inte blir torra.
Tillaga i slowcookern
  1. Lägg de stekta fläskkotletterna i slowcookern. I en större gryta ryms fyra kotletter bredvid varandra; det går att lägga ett lager till så att det blir åtta stycken.
  2. Blanda kalvfonden med mjöl-/kryddblandningen som blev över från paneringen. Vispa så att det blir en jämn redning. Häll redningen, grädden, soja och mortlad grönpeppar över kotletterna.
  3. Sätt slowcookern på “low” och låt den gå i 3-4 timmar, tills köttet är mört.
  4. Färdigt. Om såsen är för tunn, red den med majsstärkelse för önskad konsistens.
  5. Serveras med valfria tillbehör. Hemmagjord potatismos eller mashed potatoes är pricken över i:et.
Receptanteckningar

Låt allt fett sitta kvar på de råa fläskkotletterna. Det mesta försvinner in i såsen och är en viktig del för smaken.

Om din slowcooker är långsam på “low” eller om du vill att tillagningen skall gå snabbare: börja med att köra på “high” tills det sjuder, gå därefter över till “low”.

Kör du LCHF eller är glutenallergiker? Byt ut vetemjölet mot fiberhusk.

Som vanligt när det är tuffa tider, passa på att laga maten på de råvaror som är billiga på din stormarknad. Vi lagade detta recept med svenska fläskkotletter för 39:90:-/kg. Varje kotlett vägde knappt 200 gram. Varje portion kostade, inklusive tillbehören cirka 15:-.

Personlig betraktelse: Såsen kan vara den godaste jag ätit. Gör gärna lite extra och frys in; ta fram och servera med köttbullar eller andra kötträtter.