Salsa i slow cooker – för att du är värd det
Det finns “salsa” och så finns det salsa. “Salsa” köper man färdig på burk. Salsa gör man själv på solmogna tomater. Detta recept är gjort på egenodlade gula körsbärstomater (Sungold), vilka jag konserverade för ett par år sedan. Det går naturligtvis lika bra med tomater man köper i butik. Men detta är Tuffa Tider och då odlar vi helst våra egna tomater. Salsan görs i slow cooker och det gör den fyllig och aromfylld. Det är värt tiden – bara 2 timmar.
Portioner Förberedelsetid
6portioner 30minuter
Tillagningstid
2timmar
Portioner Förberedelsetid
6portioner 30minuter
Tillagningstid
2timmar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Tag gärna bort skalet från tomaterna. Har du vattenkonserverat dem en längre tid är det enkelt och går snabbt att plocka bort tomatskalen. Lägg dem annars på en plåt i en 250 grader ugn i fem minuter (tills skalen blir rynkiga). Sedan lossnar de lätt.
  2. Lägg tomaterna, vitlöken (hackad), den klyftade löken, koriander, finskuren jalapeno, farinsocker och salt i din slow cooker. En mindre slow cooker går bra, men jag gjorde denna i en 6,5 liters och det gick utmärkt. Rör om så att alla ingredienser fördelar sig fint.
  3. Sätt slow cookern på high och kör tills det börjar puttra (cirka en halvtimme) och sedan på low i 1½-2 timmar till. Häll över den grova salsan i en blender eller skål. Låt den svalna något.
  4. Finfördela salsan i blender eller med stavmixer till önskad konsistens. Häll upp i skål och ät till tacos, taquinos eller vad du önskar. Går bra att spara i kylen några dagar. Eller att frysa in.
Receptanteckningar

Kom ihåg att jalapeno är mycket starkt och sätter sig i fingrarna. Använd gärna handskar när du kärnor ur och delar grönsaken. Råkar man pilla sig i ögat med fingrarna om man tagit i den svider det rejält. Och använd inte mer än vad du tycker om – i receptet använde jag bara en fjärdedels jalapeno.